1/8

Renault 4L: Όλοι οι επίσημοι εορτασμοί για τα 60 χρόνια 

Πριν από 60 χρόνια, η Renault λανσάρισε ένα μοντέλο που επρόκειτο να εξελιχτεί σε θρύλο: Tο R4, πιο γνωστό ως 4L. Και σε πείσμα της υγειονομικής κρίσης, οι Γάλλοι ετοιμάζουν πρόγραμμα εορτασμών στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Το R4, που αποτελεί πλέον ιστορικό έμβλημα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1961! Ένα δημοφιλές μικρό αυτοκίνητο, απλό, πρακτικό και οικονομικό, που γενίκευσε την εμπρός κίνηση στα ΙΧ της Billancourt.

 

Στα 33 χρόνια της καριέρας του, το 4L πούλησε πάνω από οκτώ εκατομμύρια αυτοκίνητα. Κι έτσι βρέθηκε παντού. Και στην Ελλάδα επίσης. Από τους οικογενειάρχες χωρίς μεγάλο πορτοφόλι στην καθημερινή μετακίνηση και στις εκδρομές, τους επαγγελματίες και τεχνίτες ως όχημα-εργαλείο, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες με τα 4L της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και κάποια της ΕΕΥ και ΟΑΠ (μετέπειτα ΕΥΔΑΠ). 

Τα ίδια φυσικά συνέβαιναν και στη γενέτειρα του 4L με την PTT, τον γαλλικό ΟΤΕ, την EDF, τη γαλλική ΔΕΗ, αλλά και τη Gendarmerie. Tης οποίας οι χωροφύλακες μάλιστα μπορούσαν να οδηγούν φορώντας το kepi τους, το ψηλό γαλλικό πηλήκιο. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε την προέλευση του προσωνυμίου «4L». Tο αυτοκίνητο λανσαρίστηκε αρχικά στην έκδοση R3 και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκδόσεις R4, R4L ή R4L Super confort. Η έκδοση «Luxe» με το τρίτο πλευρικό παράθυρο έγινε γρήγορα το best-seller της γκάμας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το όνομά της, το «4L» κατέληξε να καθιερωθεί ως το γενικό όνομα του μοντέλου.

 

Στα 33 χρόνια της πορείας του, το R4 έκανε εντυπωσιακή διεθνή καριέρα, με συναρμολόγηση εκτός από τη Γαλλία σε ακόμη 27 -μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα με το Renault Farma- και με εμπορική διάθεση σε περισσότερες από 100.

 

Παρά την υγειονομική κρίση, η Renault σκοπεύει να γιορτάσει την επέτειο του R4 όπως του πρέπει! Και δεδομένων των συνθηκών, ο Γάλλος κατασκευαστής αποφάσισε να ξεκινήσει τους εορτασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι στις 4 και 14 κάθε μήνα, η εταιρεία θα δημοσιεύει περιεχόμενο για την κοινότητά της. «Όλα αυτά θα στοχεύουν να μας επαναφέρουν στην ιστορία ενός αυτοκινήτου που έχει κάνει πολλά περισσότερα από το να σηματοδοτήσει την εποχή του», αναφέρει η Renault.


Επιπλέον, οι φαν του μοντέλου χρειάζεται να γνωρίζουν ότι ο κατασκευαστής θα λανσάρει μια νέα κολεξιόν αντικειμένων για το θρυλικό αυτοκίνητο, ανακοινώνοντας «ένα πρωτόφαντο 4L». 

 

Tο πρόγραμμα των εορτασμών για κάθε μήνα έχει ως εξής:

Φεβρουάριος 

 • Αποκάλυψη ενός αποκλειστικού λογότυπου

 • Παρουσίαση 12 κομματιών 4L από τον καλλιτέχνη Greg, σε ντεκόρ και γραφικά αντιπροσωπευτικά των διαφόρων εποχών της μικρού Renault (από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου)

 • Το 4L Parisienne θα καταλάβει τη βιτρίνα στο L’Atelier Renault, στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Μάρτιος

 • 30 τιμητικά μοντέλα του 4L από τη Renault Classic, περιλαμβανομένων 12 εμβληματικών εκδόσεων, θα εμφανιστούν σε διόραμα που δημιουργήθηκε για την περίσταση.

Απρίλιος

 • Το 4L μέσα από τα μάτια των influencers. Θα διηγηθούν πώς φαντάζονται τη δική τους έκδοση του αυτοκινήτου, μέσω διασκεδαστικών ταινιών μικρού μήκους, φτιαγμένες από stop-motion με μινιατούρες του μοντέλου.

Μάιος

 • Λανσάρισμα μιας συλλογής αντικειμένων με θέμα το 4L, ειδικά σχεδιασμένης για την 60ή επέτειο του μοντέλου. Βρίσκεται στο L'Atelier Renault ή στο shop.renault.fr

 • Τα μυστικά του 4L μέσα από μια σειρά video. Θα υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από συλλέκτες και προσωπικότητες.

Ιούλιος

 • Το 4L πρωταγωνιστής στο 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

 • Έκθεση «4L pop icon» στο L’Atelier Renault στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. «Θα είναι μια ευκαιρία για να ανακαλύψετε ένα πρωτότυπο 4L και πολλές άλλες εκπλήξεις», αναφέρει η Renault στο δελτίο Τύπου.

 

Σεπτέμβριος

 • Η Zity, μια γαλλική υπηρεσία ανταλλαγής αυτοκινήτων, θα καλωσορίσει το 4L σε μια πρωτότυπη ηλεκτρική συνάντηση.

Νοέμβριος

 • «Το 4L van έχει άλλη μια έκπληξη για εσάς», ανακοινώνει η Renault…

Όπως φαίνεται και θέλουμε, θα επανέλθουμε… 

Drive.gr

RENAULT 4: Όλες οι εκδόσεις που κυκλοφόρησε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσιάστηκε το 1961. Την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του, το 1962, το 4L διατέθηκε στις εξής εκδόσεις:

 

Renault 4: Το βασικό μοντέλο, κινητήρας 747cc, χωρίς τρίτο πλευρικό τζάμι, χωρίς διακοσμητικά και χρώμια.

 

Renault 4L («κατρ-ελ»). Πιο πλούσια εξοπλισμένο, είχε χρώμια, καλύτερη ταπετσαρία, περισσότερες επιλογές χρωμάτων και τρία πλευρικά τζάμια.

 

Renault 3: Εξοπλισμός όπως του R4 αλλά κινητήρας 603cc ώστε να εντάσσεται στη φορολογική κατηγορία των 3CV.

 

Renault 4 Super: Δυνατότερος κινητήρας (32 ίπποι), πλουσιότερος εξοπλισμός και πορτ-μπαγκάζ που άνοιγε ανάποδα (όπως π.χ. στα Mini).

 

Σε όλες τις εκδόσεις διατίθεται προαιρετικά υφασμάτινη ηλιοροφή.

 

Προς τα μέσα της χρονιάς παρουσιάζεται το Fourgonette, η επαγγελματική έκδοση του 4L.

 

1963: Το Renault 3 παύει να διατίθεται (λίγο πάνω από 2500 αντίτυπα, σήμερα επιζούν 5). Διατίθεται το μοτέρ των 845cc (30 ίπποι) στα μοντέλα εκτός γαλλικής αγοράς.

 

Κιβώτιο ταχυτήτων με συγχρονισμένη πρώτη, φαρδύτεροι προφυλακτήρες.

 

Παρουσιάζονται τα 4 Parisienne και η έκδοση 4x4. Το πρώτο ήταν μια ειδική διακόσμηση (μαύρο ή σκούρο μπλε και καρώ αυτοκόλλητα στις πόρτες) που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό Elle. Το 4x4 κατασκευαζόταν σε συνεργασία με τη βιοτεχνία Sinpar και είχε κατ' επιλογή τετρακίνηση.

1964: Το πορτ-μπαγκάζ στο Super είναι πλέον όπως και στα υπόλοιπα R4. Υποδοχές για ζώνες ασφαλείας εμπρός.

1965. Σταματάει η διάθεση του Super. Εμφανίζεται το "fourgonette vitree" δηλαδή φορτηγάκι με πίσω τζάμια και 4 θέσεις. Ο εκκεντροφόρος παίρνει κίνηση από καδένα και όχι πλέον από γρανάζια.

 

1966. Το βασικό μοντέλο αποκτά και τρίτο πλευρικό τζάμι. Νέο σήμα στο πορτ-μπαγκάζ. Παράγεται το εκατομμυριοστό Renault 4

 

1967. Νέο ταμπλώ/καντράν μπέζ χρώματος, νέο τιμόνι από διαφανή βακελίτη (πορτοκαλί ή μπορντώ ), παχύτερα καθίσματα. Μεγαλύτερα ταμπούρα εμπρός, διαφορετική μέθοδος ρύθμισης των πίσω ράβδων στρέψης.

 

1968. Κιβώτιο 4 ταχυτήτων. Νέα μεγαλύτερη μάσκα, φαρδύτεροι προφυλακτήρες.
Παρουσίαση του μοντέλου Plein Air , τζιπάκι χωρίς ουρανό και πόρτες, κατασκευασμένο από τη Sinpar.

 

1969. Νέα γεωμετρία εμπρός συστήματος, κατάργηση του ελατηρίου επαναφοράς της κρεμαγιέρας. Η έκδοση Parisienne δε διατίθεται πλέον.

 

1970. Νέος διακόπτης ανάφλεξης δεξιά απο το τιμόνι. Λήξη παραγωγής του Plein Air.

 

1971. Ηλεκτρικό κύκλωμα 12V, ο κινητήρας των 845cc αποδίδει πλέον 34 ίππους.

 

1972. Ο κινητήρας 747cc μεγαλώνει στα 782 cc (έμβολα 55mm).

1973. Το Fourgonette διατίθεται και με υπερυψωμένη οροφή και

ωφέλιμο φορτίο 400 kg.

1974: Νέο κιβώτιο ταχυτήτων (κοινό με το R6) με μαντεμένιο κέλυφος και κλασική διάταξη σχέσεων (πρώτη εμπρός αριστερά). Μαύρο ταμπλώ και τιμόνι, νέο σήμα στη μάσκα.

 

1975: Νέα πλαστική μάσκα, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ (34 αντί 26,5 λίτρα). Παρουσιάζεται το φορτηγάκι F6. Μακρύτερο κατά 20 εκατοστά, είναι εξοπλισμένο με τον κινητήρα 1108cc με 5 έδρανα βάσης που προέρχεται απο το R6.

 

1976. Αλτερνέιτορ αντί για δυναμό και προαιρετικά θερμαινόμενο πίσω τζάμι. Παρουσιάζεται η έκδοση Safari που ξεχωρίζει απο τα νέα χρώματα και τα σωληνωτά καθίσματα με προσκέφαλα.

 

1977. Ορθογώνια εμπρός φλας, πλαστική εισαγωγή αέρα κάτω από το παρ-μπρίζ (αντί για κλαπέτο). Νέα θέση της μπαταρίας, νέο καντράν. Η παραγωγή ξεπερνάει τα 5.000.000

 

1978. Παρουσιάζεται το Renault 4 GTL με κινητήρα 1108cc. Εξωτερικά διαφέρει από τα γκρι ματ διακοσμητικά και τις ζάντες. Ο εξοπλισμός είναι πλουσιότερος.

 

Διπλό κύκλωμα φρένων σε όλα τα μοντέλα.

 

1979: Σταματάει η διάθεση του Safari. Το οδόμετρο έχει 6 ψηφία.
Στο 1ο ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ, το R4 4x4 που προετοίμασαν και οδηγούν οι αδερφοί Marreau τερματίζει δεύτερο στην κατηγορία των αυτοκινήτων.

 

1980: Το GTL εξοπλίζεται με τις ζάντες του R5 TL. Οι αδερφοί Marreau τερματίζουν 3οι στο Παρίσι-Ντακάρ με το 4L τους το οποίο αυτή τη φορά έχει κινητήρα απο R5 Gr.2.

 

1981. Το GTL αποκτά μεγαλύτερα αυτορρυθμιζόμενα ταμπούρα. Νέοι-κρυφοί-μεντεσέδες στις πόρτες, πλαστικά πλαίσια παραθύρων. Διατίθεται η έκδοση Jogging (5000 αντίτυπα). Είναι ένα GTL άσπρου χρώματος με εξωτερικά διακοσμητικά σε έντονο μπλέ, στάνταρ ηλιοροφή (επίσης μπλέ χρώματος). Εσωτερικά τα καθίσματα είναι σωληνωτά και η ταπετσαρία έντονο μπλέ με ρίγες ουρανίου ΄τοξου. Ανάλογα αυτοκόλλητα υπάρχουν και στο αμάξωμα.

 

1983: Νέο ταμπλώ-καντράν-τιμόνι στο GTL,το οποίο εξοπλίζεται πλέον με δισκόφρενα εμπρός.
Το μοτέρ των 782cc καταργείται και μένει μόνο το 845cc απο τα "μικρά".

 

1984: Η αντισκωριακή προστασία βελτιώνεται, ενώ το σασί βιδώνεται στο αμάξωμα στα πρώτα στάδια της παραγωγής.

 

1985. Ειδική έκδοση Sixties (2.500 κομμάτια) με δύο γυάλινες ηλιοροφές.

 

1986. Η διάθεση των επαγγελματικών F6 σταματάει.

 

1987. Καταργείται ο κινητήρας των 845cc, πλέον το R4 διατίθεται ως "TL Savane" (956cc) και "GTL Clan" (1108cc).

 

1988. Κατάργηση των επαγγελματικών απο τη λίστα.

 

1992. Η Renault δε φαίνεται πρόθυμη να εναρμονίσει το R4 με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί περιορισμού ρύπων(τριοδικός καταλύτης) και ανακοινώνει τη λήξη της παραγωγής του στο τέλος του 1992 με την τελευταία σειρά R4 Bye-Bye.

 

Πρόκειται για τα 1000 τελευταία 4L τα οποία είχαν ένα ταμπελάκι στο ταμπλώ με φθίνοντα αριθμό σειράς. Ο επίσημος αριθμός παραγωγής που δόθηκε από τη Renault ήταν 8.135.424 αυτοκίνητα, και αυτό κατέταξε το 4L στη θέση του τρίτου αυτοκινήτου σε παραγωγή παγκοσμίως, μετά τα Volskwagen και Ford Model T.

 

Όμως... η παραγωγή του 4L συνεχίζεται για λίγο στο Μαρόκο, τη Σλοβενία και (ίσως) την Πορτογαλία. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν την 20η Δεκεμβρίου 1994 ως την ημέρα παραγωγής του τελευταίου 4L από το εργοστάσιο του Novo Mesto στη Σλοβενία.

 

Σήμερα το 4L έχει περάσει στην 4η θέση όσον αφορά τον όγκο παραγωγής, αφού το Fiat Uno που παράγεται ακόμη στη Βραζιλία ξεπέρασε τα 8.500.000 αντίτυπα.

 

Τέλος μία άτυπη πρωτιά του 4L. Το δελτίο αναγνώρισης (ομολογκασιόν) στην ομάδα Α ίσχυε μέχρι και το 2000. Οπότε το 4L ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο που συμμετείχε την ίδια χρονιά σε αγώνες WRC και ιστορικών αυτοκινήτων!!! (θυμάστε τον Pinto dos Santos στα Ακρόπολις 1998 και 2000;)

1961_Renault_4L_1961_model.jpg
1965_Renault_4L_1965_model.jpg